av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1: Onderhuid. 2: Lederhuid. 3: Opperhuid. 4: Uva-stralen. 5: Melanine. 6: Melanocyten.

Wat is bruin worden?

Eerst en vooral is het noodzakelijk te begrijpen wat " bruin worden" betekent. Net als een millefeuille bestaat de huid uit verschillende lagen (nu ja, twee, een beetje minder): de opperhuid, de meest oppervlakkige, waar de cellen zich sneller regenereren, de lederhuid, de tussenlaag, en de onderhuid, de diepste laag. Het zijn de cellen van de opperhuid die bruin worden, dankzij de gespecialiseerde cellen die de bruine teint creëren: de melanocyten. Onder invloed van uv-stralen produceren deze cellen een gekleurd pigment, melanine. De melanine wordt vervolgens door de melanocyten uitgestoten en zal de aangrenzende cellen van de opperhuid kleuren.  

Het vermogen om bruin te worden hangt vooral af van uw huidtype, of fototype, dat hand in hand gaat met uw hoeveelheid actieve melanocyten, en dus uw vermogen om melanine te produceren (of niet). Een bruine teint of zonnebrand veranderen de melanocyten niet op korte termijn. Wanneer alle geproduceerde melanine is verwijderd, heeft de huid haar oorspronkelijke kleur teruggekregen. Het vermogen om te bruinen is altijd hetzelfde.

De mogelijkheid om te bruinen

Paragraaf: Het vermogen om te bruinen is uniek voor elk individu. Het hangt af van het fototype van de huid en de werking van de melanocyten, de cellen die melanine produceren en zo de opperhuid kleuren. De melanine in de huid vormt een natuurlijke barrière tegen uv-stralen, maar is niet voldoende om de huid volledig te beschermen. Helaas kunt u, wat u ook doet, de structuur van uw huid en haar vermogen om bruin te worden niet veranderen.

De zes huidfototypes

Dit fototype is zeer zeldzaam, het betreft albino's, die door een genetisch tekort geen melanine kunnen aanmaken. Deze mensen hebben een zeer karakteristieke bleke geelwitte haarkleur, hun ogen zijn niet gekleurd, hun huid is zeer wit, de geringste blootstelling aan de zon veroorzaakt zonverbranding en zij worden nooit bruin.
Aanbevolen SPF: 50+

Het zijn zeer lichte, melkachtige huiden, vaak met sproeten. Hun haar is meestal rood. Zelfs een zeer korte blootstelling aan de zon veroorzaakt zonverbranding en zij bruinen nauwelijks. Het is essentieel dat zij tegen de zon worden beschermd.
Aanbevolen SPF: 50+

Lichte huid, soms met sproeten en blond haar. Deze mensen krijgen bijna altijd zonverbranding, maar ze bruinen een beetje en krijgen een lichte teint aan het eind van hun vakantie.
Aanbevolen SPF: 50+

Dit is een intermediair fototype dat veel voorkomt in Frankrijk. Deze mensen zijn blond of bruin, met een lichte of getinte huid. Soms verbranden ze aan het begin van de blootstelling en ontwikkelen dan een klassieke gouden bruine teint. De kleur van de ogen en het haar is belangrijk. Blondines van fototype 3 of blondines met lichte ogen verouderen sneller dan brunettes met donkere ogen bij herhaalde blootstelling aan de zon.
Aanbevolen SPF: 30 of 50

Dit zijn mensen met een donkere huidskleur die zelden verbrand worden door de zon. Ze worden snel bruin omdat hun huid veel melanine bevat.
Aanbevolen SPF: 20 of 25

Dit fototype wordt het mediterrane type genoemd. Dit zijn mensen met een donkere huidskleur die uitzonderlijk snel verbranden en bruinen. Ze krijgen een donkerbruine teint.
Aanbevolen SPF: 20 of 25

Dit zijn mensen met een zwarte huid en donkere ogen, die zeer goed tegen de zon kunnen. Een zonnecrème met een lage SPF is voor hen voldoende.
Aanbevolen SPF: 10 (en 20 tot 25 voor de lichtere delen van de huid).

Wat is zelfbruiner?

Als u bruin wilt worden zonder de zon of uw bruine teint thuis wilt verlengen, is zelfbruiner een goede oplossing. Het actieve ingrediënt in zelfbruiners is dihydroxyaceton (of DHA), dat de oppervlakkige laag van de huid kleurt en geleidelijk wordt verwijderd door de oppervlakkige oxidatie van de melanine aan de oppervlakte van de huid - in tegenstelling tot een ophoping van melanine in het geval van natuurlijk bruinen. Het wordt gewoonlijk gecombineerd met erythrulose, een actief bestanddeel van plantaardige oorsprong met als taak de kleur te egaliseren.

Welke zelfbruiner moet ik kiezen?

Als u snel een zichtbaar resultaat op uw huid wilt, is het beter om zelfbruinende producten te gebruiken die u in een paar dagen een gebruinde teint geven. Progressieve zelfbruiner kan ook een goede optie zijn voor mensen met een lichte huid die bang zijn voor te veel contrast.

Hoe brengt u dit goed aan?

Het aanbrengen van zelfbruiner kan lastig zijn, met het risico op lelijke vlekken en een onnatuurlijk resultaat.

De juiste gebaren

De juiste gebaren

  •  Voor een meer gelijkmatige manier van aanbrengen brengt u de zelfbruiner aan door uw twee handen af te wisselen en het volledige oppervlak van beide handen te gebruiken.
  • Dikke zones zoals knieën en ellebogen niet extra behandelen. Breng van tevoren een beetje bodylotion aan om de zelfbruiner op de dikke zones te verdunnen.
  • Breng het niet op de hielen aan.
  • Scrub de dag ervoor, indien mogelijk.
  • Vergeet niet uw handen grondig te wassen na het aanbrengen.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

De gezonde gloed van een voedingspatroon rijk aan bètacaroteen

Wortelen geven u niet alleen een goed gevoel, ze laten u er ook goed uitzien! Voeding die rijk is aan bètacaroteen (naast wortelen vindt u dit ook in sinaasappelen, tomaten en paprika's) helpt uw huid in de winter heel licht te kleuren en een mooi kleurtje te krijgen als de zon (eindelijk) tevoorschijn komt.

Uv-stralen van de zonnebank: pas op, gevaar

De zon is schaars, de winter is lang. U laat zich verleiden tot een kleine zonnebanksessie in een zonnestudio om uzelf een gezonde gloed te geven en wat minder foundation op te doen. De zonnebank kan echter gevaarlijk zijn voor de huid als het onder de verkeerde omstandigheden gebeurt, en kunstmatige uv-stralen zijn vier keer giftiger dan natuurlijke uv-stralen. Dit komt omdat er hoofdzakelijk uva-stralen worden gebruikt, die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering en ook gedeeltelijk voor een hoger risico op melanoom. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Zon en zonnebaden: pas op voor valse vrienden

De zon is niet altijd daar waar u haar verwacht. En dit zal u misschien verrassen, maar naast als een zeester op het strand te liggen, is het al genoeg om gewoon ook in de stad uw huid elke dag bloot te stellen om de schadelijke effecten van de zon te ervaren. De ruiten in uw auto of huis filteren bijvoorbeeld uvb-stralen, maar laten wel een bepaalde hoeveelheid uva-stralen door.

De schaduw is ook bedrieglijk. Indirecte straling is een reëel gevaar, vooral als u zich in een omgeving bevindt die zonnestraling weerkaatst (sneeuw, licht zand, water). Het is dus belangrijk om het hele jaar door, in alle seizoenen, aan het beschermen van uw huid te denken, bijvoorbeeld met getinte beschermende crèmes die beschermen tegen de zon en tegelijk de huid een kleurtje geven, zoals een getinte crème of een foundation (combineer het nuttige met het aangename!). 

De drie soorten straling van de zon

  • Directe straling, die varieert naar gelang van de hoogte, breedtegraad, seizoen en tijdstip van de dag
  • Diffuse straling die wordt verspreid door atmosferische componenten, zoals wolken, nevel en stofdeeltjes
  • Gereflecteerde straling die door oppervlaktes wordt weerkaatst , die varieert naar gelang van de mate van weerkaatsing van de oppervlakken (sneeuw, zand, zee, gras, enz.).

De som van de directe, diffuse en gereflecteerde straling wordt de totale zonnestraling genoemd. 

ZELFBRUINER

DE OPLOSSING VOOR BRUINEN ZONDER ZON

Zelfbruiner met hydraterende werking - Fluweelzachte geltextuur

Een geleidelijke, stralende en natuurlijke bruine teint voor de gevoelige huid van gezicht en lichaam.

 

Ontdekken
DE OPLOSSING VOOR BRUINEN ZONDER ZON
Terug naar boven